Miljoenenboete voor accountantsbureau EY

Accountants- en adviesbureau EY heeft een boete van 1,8 miljoen pond (€2 miljoen) gekregen van de Britse toezichthouder FRC. Volgens de waakhond zijn er fouten gemaakt in de controle van de jaarrekening van IT-bedrijf Tech Data voor het boekjaar dat op 31 januari 2012 werd afgesloten.

Accountants worden verplicht om risico’s op witwassen en financieren van terrorisme in kaart te brengen

Banken, financiële ondernemingen en beroepsgroepen zoals accountants worden verplicht om de risico’s op witwassen en financieren van terrorisme in kaart te brengen en om beleid en procedures te ontwikkelen om deze risico’s te beheersen. Dat staat in het wetsvoorstel van de minister Dijsselbloem van Financiën ter implementatie van de vierde Europese anti-witwasrichtlijn.

Rutte verdedigt verhoging btw

VVD-leider Mark Rutte heeft de geplande verhoging van de btw op boodschappen verdedigd. Volgens hem staat tegenover deze stijging een daling van andere lasten, waardoor je uiteindelijk ‘meer overhoudt in je portemonnee’. ‘Het gaat geheel terug naar de burger’, aldus Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat.

Vertrouwen in de toekomst

De plannen die met Prinsjesdag gepresenteerd waren, boden weinig inspiratie tot het schrijven van een column. Het demissionaire kabinet liet de belangrijkere onderwerpen over aan het volgende kabinet. In het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III worden nu wel rigoureuze plannen gepresenteerd onder het motto: ‘vertrouwen in de toekomst’.