Zonde als je geen TONK aanvraagt

Het ministerie van Sociale Zaken roept mensen op een beroep te doen op de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijk Kosten (TONK). Nog maar weinig mensen maken van de coronaregeling gebruik.

TONK

De TONK was in het leven geroepen om mensen te ondersteunen die door de coronacrisis hun vaste lasten niet meer kunnen betalen. Vooral mensen zoals flexwerkers of uitzendkrachten, die niet in aanmerking komen voor andere coronasteun, kunnen volgens het ministerie gebruik maken van de TONK. Via de gemeente is de TONK aan te vragen, maar dit zit momenteel ver onder de verwachtte aanvragen. In sommige gemeenten zelfs maar op 10%, zo schrijft RTL Nieuws.

Ruimhartig

Het ministerie zegt dat het een aantal redenen voor de lage aanvragen kan bedenken. Zo verschillen de voorwaarden per gemeente, is de TONK niet erg bekend, en zouden sommige aanvragers zich mogelijk schamen. In maart werd het budget voor de TONK nog verdubbeld. Het ministerie roept iedereen op de aanvraag toch in te dienen anders is het ‘zonde’. Social Zaken heeft ook alle gemeenten gemaand ‘ruimhartig’ met de regeling om te gaan.

Alles uit de kast

De vier grootste gemeenten hebben toegezegd dat ruimhartige te zullen uitvoeren. Momenteel is er in bijvoorbeeld Amsterdam slechts 1384 keer steun toegezegd van in totaal 2450 aanvragen. Terwijl de stad rekende op meer dan 10.000 aanvragen. In Den Haag is de steun 925 keer toegezegd, in Rotterdam 1410, en in Utrecht slechts 281 keer. Waarom niemand de TONK aanvraagt snappen de gemeenten niet. Ze zeggen zelf alles uit de kast te hebben getrokken met advertenties, artikelen, en nieuwsbrieven.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox

  • Vond u dit bericht waardevol?

Share this post