Wijziging bijtelling meerdere auto’s uitgesteld tot 2022

De fiscus heeft besloten de wijziging voor bijtelling van meerdere auto’s van de zaak uit te stellen tot 2022. De Belastingdienst gaf eerder aan dat de bijtelling vanaf 2021 op een andere manier berekend zou moeten worden. Vanwege diverse praktijkvragen is het nu toch uitgesteld.

Aantal rijbewijzen

Wanneer je meerdere auto’s tegelijkertijd ter beschikking stelt aan de werknemer geldt de bijtelling voor de auto(‘s) waarmee de werknemer op kalenderjaarbasis meer dan 500 privékilometers rijdt. Daarbij moet worden gekeken naar het aantal rijbewijzen binnen het gezin. Is de werknemer bijvoorbeeld alleenstaand of is er binnen het gezin maar 1 persoon met een rijbewijs, dan hoeft er maar voor een auto worden bijgeteld.

Maar wanneer er meerdere rijbewijzen zijn binnen het gezin dan moet er voor twee auto’s worden bijgeteld. Nog meer rijbewijzen betekent evenveel auto’s bijtellen voor het aantal rijbewijzen.

Cataloguswaarde en bijtelling

In 2021 wordt nog rekening met de auto’s met de hoogste cataloguswaarde. Heeft de werknemer meerdere auto’s van de zaak, maar hoef je niet voor alle auto’s bij te tellen? Dan tel je tot en met 2021 bij voor de auto(‘s) met de hoogste cataloguswaarde.

Per 2022 hou je rekening met de auto(‘s) met de hoogste bijtelling. Per 1 januari 2022 gaat de bijtelling wél veranderen. Heeft de werknemer meerdere auto’s van de zaak, maar hoef je niet voor alle auto’s bij te tellen? Dan tel je vanaf dat moment bij voor de auto(‘s) met de hoogste bijtelling.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox

  • Vond u dit bericht waardevol?

Share this post