Wereldwijd belastingplan VS vooral gericht op allergrootsten

Multinationals moeten belasting betalen aan een nationale overheid op basis van de omzet in dat land. Zo luidt een nieuw voorstel van de Amerikaanse regering.

Belastingontduiking

Amerika is momenteel in gesprek met de landen uit de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) om afspraken te maken over minimumbelasting en een internationaal belastingsysteem voor multinationals. Belastingontduiking en het slim schuiven met winsten en schulden binnen de onderneming, soms via en brievenbusmaatschappij in Nederland, zou door dit voorstel aan banden gelegd kunnen worden. Dat blijkt uit documenten in handen van de Financial Times, zo schrijft het FD.

Belastingsysteem

Een internationaal belastingsysteem voor multinationals zou ook de toename aan nationale belastingheffingen kunnen terugdringen. In het voorstel betaalt een multinational belasting aan het land over de omzet in dat land. Een ander voorstel dat momenteel in de Oeso besproken wordt is een minimumvennootschapsbelasting. De voorstellen zijn voornamelijk gericht op de paar honderd grootste bedrijven ter wereld.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox

  • Vond u dit bericht waardevol?

Share this post