Nieuwe affaire kosten dwangbevel Belastingdienst

De Belastingdienst heeft bij bijna een miljoen aanslagen te hoge vervolgingskosten en te veel invorderingsrente opgelegd. Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer. In december is al een reguliere herstelactie begonnen. Op 1 maart begint de nieuwe fase van de herstelactie die aan het einde van dit jaar moet zijn afgerond.

Vervolgingskosten

De afhandeling van toeslagenaffaire is nog volop bezig en de nieuwe affaire dient zich alweer aan. In de inmiddels behandelde 12.000 dossiers gaat het om een gemiddeld herstelbedrag van €31,25. De proefuitdraai van 1800 dossiers blijkt het herstel bedrag aanzienlijk hoger te liggen op bijna €150, schrijft het FD.

Er werd al in 2018 aan de bel getrokken door de Nationale ombudsman over de fouten met de vervolgingskosten. De kosten van dwangbevelen werden niet automatisch verlaagd wanneer de aanslag verminderde. Pas als de belastingbetaler, meestal ondernemers, zelf aanklopte ging de Belastingdienst over tot actie.

Ontkenning

Toen ontkende de fiscus nog dat er problemen bestonden. De klacht van de Ombudsman werd ongegrond verklaard nadat werd aangetoond dat er wel degelijk waarborgen in het werkproces bestonden voor correctie. Ruim een jaar later kwam de dienst toch zelf in beweging en met de erkenning dat er iets niet klopte.

Dat was vlak voordat staatssecretaris Menno Snel moest aftreden vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire. Nu blijkt het dus nog een affaire te zijn waar de fiscus de burger niet wist te beschermen met voldoende checks and balances.

Invorderingsrente

Volgens Vijlbrief is nu recentelijk duidelijk geworden dat er ook sprake is van onjuiste toepassing van de regeling rond invorderingsrente. Die is vergelijkbaar met de problemen rond de vervolgingskosten. De Belastingdienst hanteert voor te late betalingen een invorderingsrente van 4% die vanwege de coronapandemie op 0,01% is gezet.

De omvang van het probleem wordt nog onderzocht. Het is al wel duidelijk dat het probleem al speelt sinds 2013. Ook voor onbetaalde aanslagen inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting is invorderingsrente geheven terwijl het saldo van de fiscale vordering door een negatieve aanslag al teniet is gedaan of verminderd. Ook hiervoor wordt een hersteloperatie ingericht schrijft het FD.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox

  • Vond u dit bericht waardevol?

Share this post