Deeleconomie, zonnepanelen en btw: een praktische oplossing?

Als je via een platform zoals AirBNB je woning verhuurt, moet je btw afdragen over de huur die je ontvangt. Daarnaast kun je de btw terugvragen op kosten die je voor de verhuur maakt. Dat geldt ook als je in een andere vorm als verhuurder deelneemt aan de deeleconomie of als je zonnepanelen exploiteert. Meestal gaat het om beperkte bedragen, maar toch heb je de verplichting om periodiek aangifte te doen en een administratie te voeren. Recent zijn hier door de Tweede Kamer vragen over gesteld en is de Staatssecretaris met een goedkeuring en toezegging gekomen die gevolgen kan hebben voor je aangifte- en administratieplicht.

Administratieve lasten en uitvoering

Zeker als het om beperkte bedragen gaat, kun je als belastingplichtige het als een behoorlijke last ervaren dat je elke kwartaal een aangifte btw in moet dienen. Daarbij gaat er ook vaak iets mis. Bijvoorbeeld als je zonnepanelen aanschaft in het eerste kwartaal, dan denk je er niet altijd aan dat je dan over het 2e, 3e en 4e kwartaal van dat jaar nog een aangifte btw in moet dienen. De Tweede Kamer heeft daarom de Staatssecretaris gevraagd te zoeken naar vereenvoudigingen. De reden van dit verzoek is tevens dat de Belastingdienst behoorlijk belast wordt door deze stroom van aangiften.

Goedkeuring en oplossing

In zijn antwoorden op de gestelde vragen kondigt de Staatssecretaris aan dat er een versoepeling komt. Als je een omzet per jaar hebt van minder dan € 1.800, dan kun je er binnenkort voor kiezen om je niet te registreren en direct de kleine ondernemersregeling (vrijstelling) toe te passen zonder dat je dit meldt aan de Belastingdienst. Voor het bedrag van € 1.800 verwijst hij naar het bedrag dat geldt voor de vrijwilligersregeling in de loonbelasting.

Bij een omzet van meer dan € 1.800 of als je ervoor kiest je wel te registreren, verandert er niets. Je hebt dan de plicht om periodiek een btw-aangifte in te dienen. Zo zul je als je bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaft je wel willen aanmelden omdat je anders geen recht hebt op een btw-teruggave.

In zijn antwoorden geeft de Staatssecretaris overigens aan ook, op het moment dat dit vanuit de EU is toegestaan, te bekijken of in de toekomst het 9% of zelfs 0% btw tarief toegepast kan worden op zonnepanelen. In dat geval is er een veel beperktere of zelfs geen noodzaak meer om je te registreren als ondernemer voor de btw.

Conclusie

De deeleconomie en het feit dat eigenaren van zonnepanelen ondernemer zijn voor de btw, zorgen de afgelopen jaren voor toenemende administratieve lasten. Dat geldt zowel voor belastingplichtigen, maar ook voor de Belastingdienst. De aangekondigde vereenvoudiging juich ik dan ook toe. Ondernemers met een omzet van minder dan € 1.800 kunnen er binnenkort voor kiezen de vrijstelling van de kleine ondernemersregeling toe te passen zonder dat te melden aan de Belastingdienst. Ik verwacht dat dit vooral ook bij de Belastingdienst tot een lastenverlichting leidt. De capaciteit kunnen zij dan inzetten voor andere processen.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox

  • Vond u dit bericht waardevol?

Share this post