Bedrijven lopen loonsteun mis vanwege ingewikkelde eisen

Vanwege de ingewikkelde eisen aan de boekhouding lopen sommige ondernemers NOW-steun mis. Een oordeelonthouding van een accountant kan grote gevolgen hebben voor bedrijven die het al zo zwaar hebben. Verschillende adviseurs en belangenorganisaties trekken aan de bel over de kwestie. De gedupeerde ondernemers maken zich grote zorgen.

Boekhouding

De vaak complexe bewijslast en accountantsverklaring zorgen voor de problemen en leveren sommige bedrijven onevenredige gevolgen op. Dat stelt Remco Koopman, managing partner bij business-consultancybedrijf Bluefield. De boekhouding van de meeste bedrijven is zo ingericht dat alle informatie voor het eind van het jaar op orde is.

Maar bij de NOW-regeling ligt dat anders. ‘Je moet informatie wat betreft voorraadtellingen en volledigheid van omzet niet één keer, maar per periode kunnen aantonen.’

Bewijslast onder de loep

Daarnaast verdienen de oordeelonthouding van de accountant en het wel of niet verlenen van de NOW-steun aandacht. Wanneer accountants twijfelen over de bewijslast bijvoorbeeld omdat er informatie ontbreekt volgt een oordeelonthouding. Dat terwijl het bedrijf in principe wel aan de voorwaarden voldoet. Toch loop het bedrijf in zo’n geval de loonsteun mis. ‘Wij worden regelmatig gebeld door accountants die niet goed weten hoe ze hiermee om moeten gaan’, zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte.

De belangenorganisatie heeft daarom een brief gestuurd naar minister Koolmees. Daarin spreekt de NBA haar zorgen uit en vraagt de minister om de bewijslast nogmaals onder de loep te nemen. Voorzitter van Ondernemend Nederland Hans Biesheuvel sluit zich aan bij dat verzoek. ‘Wij horen schrijnende verhalen van ondernemers die een oordeelonthouding hebben gekregen. We moeten de menselijke maat niet uit het oog verliezen, anders dreigt voor sommige ondernemers faillissement’, aldus Biesheuvel tegenover BNR.

  • Vond u dit bericht waardevol?

Share this post